lauantai 8. marraskuuta 2014

10. Jalostuksella ohjataan haluttujen ominaisuuksien periytymistä

- Jalostus = ihmisten teemä suunnitelmallinen kasvien ja eläinten ominaisuuksien valikoimista ja parantamista


- Ihminen on jalostanut kasveja ja tuotantoeläimiä jo pitkän aikaa
- Jalostustyössä hyödynnetään kasvi- ja eläinpopulaatiossa esiintyvää perinnöllistä muuntelua
- Halutut ominaisuudet pyritään periyttämään jälkeläisile
- Jalostuksen tavoitteet muuttuvat, koska kuluttajien toiveet ja terveysvaatimukset muuttuvat (maidontuotannossa alhaisempi rasvaprosentti)



- Valintajalostus tarkoittaa sitä, että ihmisen mielestä tärkeitä ja hyviä ominaisuuksia ilmentävät yksilöt valitaan jatkamaan sukua.
- Kasvijalostuksesa saadaan itsepölytteisillä kasveilla valinnan avulla aikaan puhdas linja, jossa yksilöt ovat jalostajan kannalta toivottujen geenien suhteenn homotsygoottisia
- Valintajalostusta hankaloittaa se että suurin osa jalostuksen kohteena olevista ominaisuusista on sellaisia, mihin tarvitsee monta geeniä. (kasvunopeus, hedelmällisyys, rakenne/ulkomuoto)


- Risteysjalostuksen avulla pyritään aikaan saamaan uusia ominaisuusyhdistelmiä.
- Tavoitteena on jalostaa yksilöitä, joilla on useita hyviä ominaisuuksia
- Tavoitteena on saada toivottujen ominaisuuksien aiheuttavien alleelien suhteen homotsygotiaan, jotta ominaisuus säilyisi jälkikasvulle.


- Kasvijalostuksessa käytetään myös mutaatioita
>tarkoituksellisesti aikaansaatuja
- Kasvin kromosomisto saadaan kaksinkertaistettua käsittelemällä siemeniä tai kasvavia versoja myrkkylihan sijsta eristetyllä kolkisiinilla, joka estää tumasukkulan synnyn
>mitoosin edetessä kromosomit jäävätkin samaan tytärsoluun


-Solukkoviljelyn avulla tuotetaan kasviklooneja
> saadaan nopeasti kasvatettua suuri määrä kasviyksilöitä, joilla on jokin toivottu ominaisuus (kestävyys virustauteja vastaan).
> uusia kasveja tuotetaan niiden kasvusolukoista tai yksittäisistä soluista
>kasvista otetaan pieni määrä soluja joka laitetaan kasvamaan ravintoalukselle tai ravintoliuokseen.
>Solukkoviljelyn avulla kasvetut kasvit ovat perimältään samanlaisia kuin emokasvi, eli ne ovat sen klooneja
- Haploidijalostuksessa kasvatetaan hedelmittymättömästä munasolusta tai siitepölyhiukkasten esiasteesta solukkoviljelysä uusi taimi. Koska haploidisella taimella on vain puolet kasvin normaalista kromosomimäärästä, siiinä ilmenevät resessiivisetkin alleelit, koska niiden vastinalleelit puuttuvat.

Jalostuksen huonoja puolia on etenkin koiriin (toki muihin eläimiinkin) kohdistunut järjetön jalostus. Niissä yritetään 'kaunistaa' koiraa tai saada se toivotun näköiseksi.
(Väärin tehtyä siksi, koska ei se itse jalostus siinä ole se ongelma. Lähinnä se että tiedot genetiikasta ovat olleet puutteellisia -> vääränlainen jalostus) 






- Kaikkien näiden jalostusten takana ei ole vaikuttaa koiran terveyteen tippaakaan; vaan ulkomuotoon ja hyvännäköisyyteen (pärjäisi näyttelyissä tms.)
- Jotkin jalostukset (etenkin keskimmäinen kuva) on aiheuttanut kyseiselle koirarodulle pahoja lonkka sekä selkävaivoja/vikoja.
- Viimeisen kuvan koira on haluttu saada näyttämään enemmän leijonalta. Koska buddhalaisuudessa leijona on pyhä eläin - halusi keisari itselleen koirasta 'leijonan tapaisen'




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti